Suomalaista palvelua

Suomalainen matkailun hintavertailu

Nyt haetaan
juuri löydetty
Lentotarjoukset
Uudet artikkelit
Uutiset

Matka-artikkelit > Matkavinkit > Näin turvaat rahasi ulkomailla – 9 muistisääntöä

Näin turvaat rahasi ulkomailla – 9 muistisääntöä

Miten turvata rahat ulkomailla

Ulkomailla reissatessa voi joskus tulla huoli omista rahoistaan. Omat kasvot voivat olla kuin valkoinen lakana, kun miettii sitä, että taskuvarkaita voi piillä joka nurkan takana. Siksi kannattaa varmistaa omien rahojen suojaus jo ennen varsinaista matkaa. Lukemalla nämä 9 muistisääntöä pääset asiassa alkuun.

Ennen matkaa

1. Ota luottokortti mukaan

Luottokortti on reissailijan kaveri. Se turvaa rahat ulkomailla, ja voi kortista riippuen tarjota myös monia lisäetuja kaupan päälle. Lisäksi kortti voi olla pakollinen tietyissä tilanteissa, varsinkin jos harkitsee auton vuokrausta. Kaikkiin luottokortteihin kuuluu oletuksena osto- tai tuoteturva, joka korvaa jo ostetun tuotteen joissakin tapauksissa, esimerkiksi jos tuote osoittautuu virheelliseksi tai jos se menee rikki tietyssä tilanteessa. Monet vuosimaksulliset luottokortit sisältävät myös matkavakuutuksen, joka voi kortin kanssa tulla halvemmaksi kuin erikseen ostettuna. Jos lentää usein, voi harkita lentopistekortin hankkimista, jolla voi tienata lentopisteitä jokaisesta tehdystä ostoksesta. Kannattaa kokeilla luottokorttien vertailua netissä, jos haluaa tietää, mikä kortti sopisi itselle parhaiten.

Ei kannata kuitenkaan tyytyä vain yhteen luottokorttiin, koska toisessa maassa voi sattua vaikka mitä. Siksi on syytä ottaa vähintään kaksi korttia mukaan, jotta on toinen niistä varalla siinä tilanteessa, jossa jotain sattuisi toiselle kortille. Esimerkiksi jos toinen korteista varastettaisiin, voitaisiin se heti sulkea pois käytöstä, ja itselle jäisi vielä toinen kortti jota käyttää. Lisäksi, koska Visa ja Mastercard ovat yleisimmät korttityypit, kannattaa ottaa yksi kortti kumpaakin laatua mukaan, jotta voi maksaa niistä toisella jos ensimmäistä vaihtoehtoa ei hyväksytä.

2. Aseta korttiin rajoitukset

Seuraavaksi kannattaa asettaa luottokorttiin maarajoitus ja nostoraja minimoidakseen kortin väärinkäytön mahdollisuutta. Maarajoituksella eli geoblockilla voi tehdä kortin käyttökelvottomaksi haluamissaan maissa tai maanosissa, kuten Euroopaassa. Kaikki toimijat eivät kuitenkaan tätä rajoitusta tue, joten kannattaa tarkistaa tilanne omalta pankilta erikseen. Niissä pankeissa jossa toiminto on käytössä, sen saa usein asetettua verkkopankista tai joissain tapauksissa myös mobiilisovelluksesta.

Korttiin kannattaa asettaa myös päiväkohtainen nostoraja, jotta mahdollisen varkauden sattuessa ei tili pääsisi liikaa tyhjentymään. Kortilla maksaminen on nykyään nimittäin sen verran yleistä, että käteistä ei tarvitse kantaa mukana yhtä paljon kuin ennen. Muista kuitenkin, että nostoraja toimii myös ostorajana, joten jos tekee mieli ostaa kortilla jotain vähän kalliimpaa, täytyy hetkellisesti poistaa tai korottaa nostorajaa.

3. Suojaa kortin tiedot

On hyvä varautua kortin kopioimis-yrityksiin tekemällä joitakin etukäteisvalmisteluja. Korttiautomaatin käyttöön voi varautua oppimalla tunnistamaan yleisimmät skimmauslaitteet, joilla varkaat voivat yrittää kopioida kortin tietoja. Kannattaa myös ladata ilmainen sovellus nimeltä Skimmer Scanner, joka auttaa kortin skimmauslaitteiden löytämisessä.

Lähimaksaminen on suhteellisen turvallista, mutta jos kortin tietojen varastaminen kaikesta huolimatta huolettaa, voi tilanteeseen varautua usealla tavalla. Voi esimerkiksi hankkia RFID turvakortin tai turvalompakon, joista kumpikin suojaa kortin tietoja kopioinnilta. Useimmiten lähimaksamisen saa myös kytkettyä pois päältä. Kannattaa siis soittaa oman pankin asiakaspalveluun ja kysy asiasta lisää.

4. Varaudu kortin varastamiseen etukäteen

Luottokortin mahdolliseen varkauteen voi varautua parin toimenpiteen avulla. Ensiksi on syytä etsiä oman kortin sulkupalvelun numero ja tallentaa se matkapuhelimeen, jotta voi mahdollisen varkauden sattuessa tehdä korttinsa käyttökelvottomaksi. Toiseksi kannattaa ilmoittaa omaan luottokorttiyhtiöön matkoista, jotta heillä on mahdollisuus sulkea kortti jos he havaitsevat siinä epäilyttävää maksuliikennettä jossain kaukaisessa maassa.

Matkan aikana

5. Kanna korttia tarpeen mukaan ja hajauta maksuvälineet

Vaikka kortti olisi mukana matkalla, se ei tarkoita, että sitä pitäisi kantaa kaikkialla varkaiden käsien ulottuvilla. Jos tietää, että korttia ei tule käyttämään, se kannattaa jättää säilöön vaikkapa hotellin kassakaappiin. Lisäksi maksuvälineet voi hajauttaa eri paikkoihin, jotta löytyisi aina jotain jolla maksaa mahdollisen varkauden tai katoamisen varalta. Esimerkiksi yhtä luottokorttia voi kantaa lompakossa, ja toisen voi suosiolla jättää hotellin kassakaappiin. Myös tämän takia on syytä ottaa enemmän kuin yksi luottokortti mukaan.

Jos matkailet maassa, jossa taskuvarkaudet ovat yleisiä, kannattaa harkita ryöstölompakon hankkimista. Kyseinen lompakko on tarkoitettu erityisesti taskuvarkaille, ja siihen laitetaan vähemmän rahaa, jotta varas ei saisi ryöstäessään niin isoa saalista. Lisäksi lompakkoa ei koskaan kannata pitää takataskussa, josta sen voi helposti varastaa. Taskun sijasta voikin olla syytä harkita esimerkiksi rahavyön hankkimista.

6. Etsi mahdolliset skimmauslaitteet ja suojaa tunnusluku

Jos opettelit tunnistamaan yleisimmät skimmauslaitteet kuten edellä suositeltiin, voit aina ennen rahan nostamista yrittää etsiä mahdolliset laitteet Skimmer Scanner -sovelluksen avustamana. Jos löydät skimmauslaitteen, ilmoita siitä välittömästi viranomaisille ja etsi toinen turvallisempi automaatti, jolta nostaa rahaa.

On myös tärkeää suojata kortin tunnusluku varkaiden uteliailta silmiltä. Siksi kannattaa säilyttää korttia ja sen tunnuslukua eri paikoissa, jotta varas ei saisi lompakon varastettuaan kaikkia rahoja heti käyttöönsä. Ennen rahan nostamista automaatista kannattaa aina varmistua siitä, ettei muita ihmisiä ole lähellä. Tunnuslukua näppäillessä voi nojata hieman raha-automaattiin päin ja suojata koodi toisella kädellä.

7. Säilytä kaikki kuitit

Aina kun ostat jotain, laita kuitti säilöön. Näin pysyt ajan tasalla omasta rahankäytöstäsi, ja voit myös todistaa, jos luottokortilta vahingossa veloitetaan liikaa. Tämä kannattaa myös siltä varalta, että ostettu tuote osoittautuu virheelliseksi tai sen haluaa muuten vaan palauttaa takaisin jälkikäteen.

8. Tarkista tilitapahtumat, mutta älä käytä julkista tietokonetta

Verkkopankista kannattaa tarkistaa kortin tilitapahtumat ainakin kerran viikossa, jotta pysyy selvillä omasta rahankäytöstä ja pystyy tunnistamaan mahdolliset epäilyttävät maksut ajoissa. Verkossa asiointiin ei kuitenkaan kannata käyttää julkista tietokonetta, koska siinä voi olla haittaohjelmia, jotka eivät käyttäjälle näy päällisin puolin.

9. Vältä käteisen käyttöä ja varaudu taskuvarkaisiin

Pidä vähän käteistä aina mukana kaiken varalta, mutta vältä sen käyttöä. Luottokortti ei nimittäin käy kaikkialla maksuvälineenä, varsinkin jos tykkää reissailla enemmän maissa, joissa maksupäätteet eivät ole yhtä yleisiä kuin Suomessa. Varaudu myös siihen, että et saa aina nostettua lisää rahaa automaatista kun sitä tarvitset.

Käteisen kantamista on kuitenkin syytä välttää, koska varkaustapauksissa rahoja on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, saada takaisin. Taskuvarkaita löytyy yleensä turistien suosimista kohteista sekä ihmisiä täynnä olevilta julkisilta paikoilta. Väen tungoksessa kannattaakin pitää kiinni lompakosta tai oman laukun vetoketjuista kaiken varalta.

Lähde: Mikko Murphy/VertaaEnsin.fi

Matka-artikkelit > Matkavinkit > Näin turvaat rahasi ulkomailla – 9 muistisääntöä

Lentojen hintavertailu

Lähtö
Paluu
Lähtö
Paluu

Lapsia (0-17v.)

Tilaa uutiskirje - voit voittaa 200 €

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietää alennushintaisista lennoista, uusista kohteista ja muista matkatarjouksista ensimmäisenä. Osallistut myös vuoden lopussa matkalahjakortin arvontaan! Lue lisää >

My Newsletter