Suomalaista palvelua

Suomalainen matkailun hintavertailu

Nyt haetaan
juuri löydetty
Lentotarjoukset
Uudet artikkelit
Uutiset

Matka-artikkelit > Luonto- ja kulttuurimatkat > Suomen TOP10 kauneimmat vesiputoukset

Suomen TOP10 kauneimmat vesiputoukset

Suomen top10 kauneimmat vesiputoukset

Luonnontilaiset vesiputoukset kuuluvat kauneimpiin nähtävyyksiin, joita Suomen luonto voi tarjota matkailijalle. Vapaana virtaavan veden kuohu ja solina on lumonnut ihmismieliä kautta vuosisatojen, ja monella putouksella ympäristöineen on myös kulttuurihistoriallista arvoa. Suomesta löytyy vesiputouksia luonnonystävien matkakohteiksi niin haastavien, kuin helppojenkin retkitaipaleiden takaa.

Poptravel.fi listasi yhteistyössä Suomen Vesiputoukset -sivuston kanssa kymmenen kotimaamme kauneinta vesiputousta. Kaikki listatut kohteet sijaitsevat Kainuussa, Koillismaalla tai Lapissa. Putousten luona retkeilijän on hyvä rentoutua, syödä eväitä, ja nauttia ympäröivän erämaan kauneudesta.

10. Kullaojan putous

Kullaojan vesiputous Sallan Naruskassa on yksi Suomen kauneimmista pikkuputouksista. Siinä missä könkään vesimäärä ja korkeus eivät ole suurimmasta päästä, kohde ansaitsee listapaikkansa yhtenä Suomen salaperäisimmistä vesiputouksista. Putous sijaitsee jyrkkien kallioiden rajaamassa laaksossa lähellä nimetöntä järveä, jonka lähellä on luolia ja upeita näköaloja. Könkään jyrkänne on kesäaikaan vehreän sammaleen peitossa, mikä voi tuoda mieleen aarniometsien putoukset tropiikin viidakoissa. Jännittävä paikka, ja taatusti kaukana kaupallisista turistikohteista!

Kullanojan Putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

9. Komulanköngäs

Komulankönkään kuusimetrinen vesiputous Hyrynsalmella erottuu edukseen jo ainutlaatuisen geologiansa ansiosta. Kyse on Suomen oloissa harvinaisesta kaksoisputouksesta, eli putousta ruokkivan Syväjoen uoma jakautuu kahdeksi virraksi, joista kumpikin muodostaa oman vesiputouksensa. Komulankönkäällä on myös merkittävä kulttuurihistoriallinen arvo, sillä pohjoisemman putouksen päällä sijaitsee museoitu, mutta edelleen toimintakuntoinen hierrinkivimylly vuodelta 1888. Putous ympäristöineen huokuu salaperäistä tunnelmaa ja luonnonrauhaa, ja alueen maisemat ovat kuin maalauksesta.

Kumulankangas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

8. Hepoköngäs

Puolangan kunnassa sijaitseva Hepoköngäs on listallamme mukana jo maineensa vuoksi: kyseessä on yksi 2010-luvun Suomen tunnetuimmista vesiputouksista, ellei jopa tunnetuin. 18-metrinen nauhamainen köngäs on paitsi Kainuun maakunnan korkein luonnontilainen putous, myös alueen tärkeimpiä matkailunähtävyyksiä. Putoukselle on annettava tunnustusta niin korkeudesta ja kauniista ympäristöstä, kuin myös paikan huolellisesta kunnossapidosta polkuineen ja opasteineen. Lähellä putousta sijaitsee myös Hepokönkään oma kahvila. Hepoköngäs on myös yksi Suomen harvoista vesiputouksista, joiden luokse pääsee pyörätuolilla.

Hepokangas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

7. Putaanköngäs

Oulangan kansallispuistossa pauhaava Putaanköngäs on hieno ja ainutlaatuinen kappale Kuusamon virtavesiluontoa. Erikoisen putouksesta tekee erityisesti kohteen muoto ja geologia: vesi kuohuu kalliohalkeamassa kiemurrellen alas lähes kymmenen metriä, räiskyen lopuksi ulos pyöreän lammikon yllä. Putaanköngäs on myös kohtuullisen runsasvetinen putous, ja sellaisenaan varsinainen erämetsän helmi. Kävijälle kohde voi tuoda mieleen alppimaisemien vuoristovirrat.

Putaankongas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

6. Kiutaköngäs

Kiutakönkään putous Oulangan kansallispuistossa on yksi Suomen suurimmista vapaista koskista. Samalla se kuuluu Hepokönkään ohella maamme kuuluisimpien vesiputousten joukkoon. Virtaamaltaan putous on Suomen vuolaimpia, kosken 14 metrin pudotuskorkeuden jakautuessa 325 metrin matkalle portaiksi. Ainutlaatuisen Kiutakönkäästä tekee paitsi mahtava vesimäärä, myös koskea sivuava jyrkänne tiilenpunaisine dolomiittikallioineen. Kiutakönkään tunnelmaa korostavat vielä Kuusamon metsäluonto ja jylhät vaaramaisemat.

Kiutakongas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

5. Ravadasköngäs

Ravadasköngäs Lemmenjoen kansallispuistossa Inarissa on yksi Pohjois-Lapin mahtavimmista vesiputouksista. Lemmenjokeen pohjoisesta laskeva Ravadasjoki kuohuaa viime metreillään kalliokanjonissa ja joen suulla useiden suurten putousten sarjana. Ravadaskönkään tunnelmaa lisää sen sijainti Lemmenjoen yläjuoksulla, jonne helpoimmin pääsee järjestetyllä venekuljetuksella. Venematka luonnontilaisella joella mahtavien metsä- ja tunturimaisemien keskellä tekee putouksen näkemisestä vaikuttavan elämyksen.

Ravadaskongas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

4. Jyrävä

Oulangan kansallispuistossa pauhaavaa Jyrävää on kutsuttu Kuusamon vesiputousten kuningattareksi. Ja mikäpä olisikaan parempi arvonimi tälle Koillismaan vaaramaisemien helmelle, jonka nähdessään pienen ihmisen on helppo hiljentyä. Kitkajoessa sijaitsevan kalliokapeikon läpi 9 metriä putoava koski on Kiutakönkään ohella Suomen vuolaimpia. Putous sijaitsee Karhunkierroksen retkeilyreitin varrella, ja on alueella liikkuvalle helposti löydettävissä. Putousta lähestyttäessä ei jyrinästä voi erehtyä!

Jyrava putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

3. Kitsiputous

Käsivarren Lapissa Malla-tunturin luonnonpuistossa virtaava Kitsiputous (eli ”Mallan kyyneleet”) on tiettävästi Suomen korkein vesiputousten sarja. Useassa portaassa Malla-tunturin etelärinteellä putoava koski tavoittelee 100 metrin kokonaiskorkeutta, vaikkei virallista mittausta olekaan tehty. Vesi valuu tunturin huipulta kuin huntuna taivaasta kohisten välistä pystysuorina, välistä kallioseinää viistävinä putouksina. Kitsiputous on jo korkeutensa ansiosta Suomen kauneimpia, ja oman lisänsä könkään arvolle antaa mahtava näköala Ruotsin ja Norjan puolelle.

Kitsiputous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

2. Fiellun putous

Fiellun 26-metrinen porrasputous Kevon luonnonpuistossa Utsjoella on Inarin Ravadaskönkään ohella yksi Pohjois-Lapin suurimmista putouskohteista. Fiellujoesta Kevon kanjoniin vetensä laskeva köngäs sijaitsee maastoltaan erittäin haastavan Kevon retkeilyreitin varrella luonnonpuiston keskellä. Putous on alueen könkäistä jyrkin, ja vettä riittää keväästä syksylle. Putoukselle pääsy edellyttää parin päivän telttavaellusta n. 30 kilometrin patikkamatkalla Suomen suurimman kanjonin keskellä. Ulosanniltaan putous ympäristöineen on Suomen upeimpia.

Fiellunputous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

1. Pihtsusköngäs

Pihtsusköngäs Käsivarren erämaassa on itseoikeutettu Suomen Niagara, jos näin voi vesiputouksesta sanoa. Pihtsusjärven eteläpuolella kuohuava putous laskee tunturiliuskeesta koostuvan katon päältä vetensä 17 metriä syvään kanjoniin. Pihtsuskönkään vesimäärä on suuri, pudotus vapaa, ympäröivät maisemat jylhiä ja köngäs täydellisesti keskellä luontoa – sen luokse on vaellettava Kilpisjärveltä lähes 40 kilometriä viereisellä Kalottireitillä. Aurinkoisina päivinä putouksen alla voi nähdä sateenkaaren. Sanoja säästelemättä voi todeta, että Suomen vesiputousten kuningas on tämä – ei enempää eikä vähempää.

Pihtsuskongas putous

Putouksen sijainti ja lisätiedot

Lähde:
Artikkelin teksti ja kuvat: Jussi Laine
www.suomenvesiputoukset.fi

Matka-artikkelit > Luonto- ja kulttuurimatkat > Suomen TOP10 kauneimmat vesiputoukset

Lentojen hintavertailu

Lähtö
Paluu
Lähtö
Paluu

Lapsia (0-17v.)

Tilaa uutiskirje - voit voittaa 200 €

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietää alennushintaisista lennoista, uusista kohteista ja muista matkatarjouksista ensimmäisenä. Osallistut myös vuoden lopussa matkalahjakortin arvontaan! Lue lisää >

My Newsletter