Suomalaista palvelua

Suomalainen matkailun hintavertailu

Nyt haetaan
juuri löydetty
Lentotarjoukset
Uudet artikkelit
Uutiset

Matka-artikkelit > Kulinaristi lomalla > Eri maiden hämmästyttävät ruokaetiketit

Eri maiden hämmästyttävät ruokaetiketit

ulkona syominen

Jopa haarukan käyttö voi olla joissain maissa todella kummallista tai epäkohteliasta, joten paina mieleesi nämä eriskummalliset ruokaetiketit ennen kuin lähdet matkalle.

Oikeaoppiset pöytätavat vaihtelevat todella paljon eri kulttuurista riippuen, ja pelkkä kiitoksen sanominen ei välttämättä riitä ollessasi ulkomailla. Opettelemalla erilaisten kulttuurien etikettisäännöt säästyt parhaimmassa tapauksessa monilta kiusallisilta tilanteilta, etkä nolaa itseäsi muiden maiden edustajien edessä. Pidä ainakin alla olevat 12 sääntöä mielessäsi ulkomailla.


Thaimaa: älä syö haarukalla

Kun syöt esimerkiksi riisiä, käytä haarukkaa apuvälineenä vain ruoan lusikkaan siirtämisessä. Jotkut thairuoat voidaan myös nauttia sormin, ja tällaisen ruoan tunnistat hieman limaisesta ja kokkareisesta riisistä. Paha etikettivirhe on myös riisipitoisen ruoan syöminen puikoilla – se ei kuulu thaimaalaiseen ruokakulttuuriin kuin vain nuudeleiden osalta.


Japani: älä tökkää syömäpuikkoja riisiin

Jos pidät taukoa ruoka-annoksen nauttimisessa, älä koskaan jätä syömäpuikkoja sojottamaan keskelle riisiä – ainoa oikea sijoituspaikka niille on suoraan lautasen edessä lähellä pöydän reunaa. Syömäpuikkojen tökkääminen keskelle riisiä on nimittäin tapa, joka tehdään japanilaisissa hautajaisissa – vainajan arkun lähelle sijoitetaan hänen riisikulhonsa, jossa sojottavat pystyssä hänen omat syömäpuikkonsa.


Keski-Itä: älä syö vasemmalla kädellä

Vasenta kättä pidetään Keski-Idässä, Intiassa sekä joissakin Afrikan osissa likaisena, sillä se yhdistetään takapuolen pyyhkimiseen WC-käynnin yhteydessä. Länsi-Intiassa sääntö on niin tiukka, ettei lautasta tai edes virallisia dokumentteja saisi hipaistakaan vasemmalla kädellä.


Meksiko: syö tacot sormin

Älä huolehdi salsan ja papujen tipahtelusta tortillasi välistä kun syöt Meksikossa – paikallisten mielestä tacon syöminen ruokailuvälineillä on turhaa hienostelua ja kaiken lisäksi typerän näköistä. Asetelmaa voisi verrata pikaruoan syöntiin hopealautaselta, joten kunnioita paikallisia tapoja ja syö reilusti sormin.


Italia: juo kahvia vain aamulla

Osa italialaisista sanoo, että iltapäivällä nautittu cappuccino voi aiheuttaa vatsanpurua, eikä kukaan paikallisista tilaa kahvia kello 15:n jälkeen iltapäivällä. Jos siis päätät tilata itsellesi jälkiruokakahvin päivällisen jälkeen, leimaudut automaattisesti turistiksi.


Englanti: tarjoa viiniä vasemmalle

On hieman epäselvää, miksi päivällisellä on tärkeää tarjota viinikarahvia aina vasemmalle. Joka tapauksessa viinikarahvin tarjoaminen oikealla istuvalle päivällisvieraalle on suuri etikettivirhe, jota tulisi välttää joka puolella Britanniaa.


Ranska: älä syö leipää alkupalaksi

Malta sen sijaan odottaa, että pääset nauttimaan leipää pääruoan yhteydessä tai viimeistään ruoan jälkeen tarjoiltavan juustovalikoiman yhteydessä. Voit myös asettaa leivän suoraan pöydälle lautasesta välittämättä – se on täysin etiketin mukaista ainoastaan Ranskassa.


Italia: älä pyydä ruokaasi parmesaania

Italialaiset näkevät parmesanin (parmigiano) lisäämisen pizzaan lähes syntisenä tekona, eivätkä kaikki pastaruoatkaan ole tarkoitettu nautittavaksi parmesanin kanssa. Esimerkiksi Roomassa oikea juustovalinta useimpiin pastoihin ja pizzoihin on pecorino, ja hyvä nyrkkisääntö on olla pyytämättä parmesania, ellei sitä sinulle erikseen tarjota.


Chile: älä syö mitään sormin

Toisin kuin useimmissä Etelä-Amerikan maissa, Chilen säännöt ovat hieman muodollisempia. Kohtelias tapa Chilessä onkin syödä kaikenlainen ruoka aina veistä ja haarukkaa käyttäen, eikä edes ranskalaisia kannata laittaa suuhun sormin.


Korea: ota tarjottu juoma vastaan oikein

Koreassa iäkkäämpien ihmisten kunnioittaminen on erittäin tärkeää, ja kunnioitus tulee näkyä myös ruokapöydässä. Jos iäkäs henkilö kaataa sinulle juotavaa, se tulisi ottaa vastaan molemmin käsin lasia pitäen. Älä myöskään koskaan aloita syömistä ennen kuin pöytäseurueen vanhin mies on aloittanut oman annoksensa.


Venäjä: älä kieltäydy vodkapaukusta tai tee siitä juomaseoksia

Venäjällä vodka tulee nauttia sellaisenaan, eikä lasissa saisi olla edes jääpaloja. Juoman sekoittaminen vaikkapa mehuun on venäläisten mielestä sen puhtauden saastuttamista, ja tarjotusta vodkasta kieltäytyminen on varsinainen pyhäinhäväistys. Venäläisessä kulttuurissa vodkan tarjoaminen on merkki ystävyydestä, kunnioituksesta sekä luottamuksesta, joten kulauta juoma kurkkuusi vaikka kello olisi yhdeksän aamulla.


Keski-itä: Heiluta kahvikuppia kun se on tyhjä

Jos joskus ajaudut nauttimaan kahvia beduiinin kanssa, hän kaataa sinulle automaattisesti uuden kupillisen mikäli et heiluta kuppia sen tyhjennyttyä. Heiluttamisella tarkoitetaan kupin kallistamista puolelta toisella pari-kolme kertaa.

Lähde: MTV

Matka-artikkelit > Kulinaristi lomalla > Eri maiden hämmästyttävät ruokaetiketit

Lentojen hintavertailu

Lähtö
Paluu
Lähtö
Paluu

Lapsia (0-17v.)

Tilaa uutiskirje - voit voittaa 200 €

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietää alennushintaisista lennoista, uusista kohteista ja muista matkatarjouksista ensimmäisenä. Osallistut myös vuoden lopussa matkalahjakortin arvontaan! Lue lisää >

My Newsletter