Suomalaista palvelua

Suomalainen matkailun hintavertailu

Nyt haetaan
juuri löydetty
Lentotarjoukset
Uudet artikkelit
Uutiset

Matka-artikkelit > Junamatkat > Interrail - kätevä tapa matkustaa Euroopassa

Interrail - kätevä tapa matkustaa Euroopassa

Interrail, kätevä matkustusmuoto

On monta hyvää syytä lähteä reilaamaan: pääset lyhyessä ajassa näkemään paljon, saat uusia kokemuksia ja kontakteja sekä opit tuntemaan itseäsi. Eurooppa on paikka, johon mahtuu pientenkin välimatkojen päähän paljon koettavaa.

Kansainvälisellä Interrail-kortilla voi matkustaa junalla ympäri Eurooppaa lipputyypistä riippuen jopa kuukauden ajan. Interrail-maita ovat EU-maiden lisäksi Norja, Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Junamatkustajan oikeudet vaihtelevat hieman maakohtaisesti. Majoitusvarauksia tehdessä kannattaa valita sellaisia majoituspaikkoja, jotka voi peruuttaa ilman lisämaksua, jos matkasuunnitelmat muuttuvat.

Interrail-kortteja on kahdenlaisia

Interrailia varten on olemassa kahdenlaisia kortteja: InterRail Global Pass, joka kelpaa kaikissa reilausmaissa ja InterRail One Country Pass, joka kelpaa yhdessä valitussa reilausmaassa. Korteissa on useita eri voimassaoloaikoja ja niitä myydään kaiken ikäisille matkustajille. Hinta riippuu matkustajan iästä; halvimmalla pääsevät alle 26-vuotiaat.

Kortin lisäksi joihinkin juniin täytyy ostaa erillinen paikkalippu, joka on useimmiten maksullinen. Hitaisiin paikallisjuniin ei yleensä vaadita paikkalippuja, joten niillä voi matkustaa ilman lisämaksuja. Kannattaa huomioida, että omassa asuinmaassa Interrail-kortti ei kelpaa matkalipuksi, mutta joissakin maissa, esimerkiksi Suomessa, sillä saa kuitenkin alennusta interrail-matkaan liittyvistä, etukäteen ostetuista junamatkoista rajalle tai lentokentälle.

Interrail-lipun voi ostaa oman maan rautatieyhtiöiltä (Suomessa VR) tai verkosta InterRail.net -sivulta. VR on koonnut sivuilleen linkit myös Euroopan juna-aikatauluihin suunnittelua helpottamaan.

Reilausvinkit

On monta hyvää syytä lähteä reilaamaan: pääset lyhyessä ajassa näkemään paljon, saat uusia kokemuksia ja kontakteja sekä opit tuntemaan itseäsi. Parasta reilaamisessa on kuitenkin vapaus. Interrail Global -passi kädessä sinulla on lähes rajattomat mahdollisuudet matkustaa minne ikinä oletkaan halunnut mennä. Toista yhtä joustavaa matkustusmuotoa et helpolla löydä! Interrail-passin avulla voit rakentaa matkastasi juuri sinun näköisesi.

Yksin vai yhdessä? - Jos koet olevasi valmis, on täysin mahdollista lähteä reissuun yksin. Avoimella mielellä matkassa oleva löytää kavereita reitin varrelta. Kaverin kanssa lähtiessä on hyvä keskustella etukäteen mielenkiinnon kohteista, matkan tavoitteista, mukavuustasosta majoituksen suhteen ja rahankäytöstä. Muistathan, että isommassa porukassa joutuu aina tekemän kompromisseja ja olemaan joustava omien toiveiden suhteen.

Mitä reilaaminen maksaa? - Matkalle varattava budjetti riippuu eniten omista tottumuksista ja asenteesta. Määrätietoinen matkailija selviää pienillä päiväkustannuksilla, mutta se vaatii kuria ja pelisilmää, joka syntyy pääasiassa kokemuksen kautta. Pysymällä sivussa suosituimmilta turistikaduilta tai osaamalla paikallista kieltä säästät nopeasti pitkän pennin.

Isoin kustannus tulee yöpymisestä. Hieman mukavuudenhaluisempi yöpyy hostelleissa missä tahansa Euroopassa korkeintaan 25 ¤/yö. Itä-Euroopassa sama majoitus maksaa 15 ¤/yö. Budjettimatkailija yöpyy 12-hengen dormitoryssa hieman edullisemmin. Telttailijan kustannukset leirintäalueella ovat 5-10 ¤/yö.

Ruokailu maksaa 5-20 ¤ päivässä, jonka lisäksi kustannuksia tulee sisäänpääsymaksuista, bussikorteista, junien lisämaksuista ja kaikenlaisista yllättävistä menoista.

Matkabudjetiksi on siis hyvä varata vähintään 25-35 ¤/päivässä. Tätä halvemmalla on vaikea selvitä varsinkin Länsi-Euroopassa.

Milloin kannattaa lähteä? - Heinä-elokuu ovat lomakuukausia monilla puolin Eurooppaa, ja siksi erityisen ruuhkaisia. Keskikesällä saattaa olla erittäin kuumaa varsinkin Etelä-Euroopassa. Siksi parasta aikaa matkustaa ovatkin monien mielestä alkukesä ja alkusyksy. Toisaalta, rohkea reilaaja rikkoo ennakkoluuloja lähtemällä reissuun jonain muuna vuodenaikana, esimerkiksi talvella. Usein matka kuitenkin ajoittuu kesälle lomien aikaan ja tässä paketissa keskitytään antamaan vinkkejä pääasiassa kesällä matkustaville.

Ideoita reittisuosituksista

Alppijärvikierros

Reitille mahtuu jo paljon nähtävää. Suosittelemme vähintään 15 pv:n Global Pass -korttia, jolla voi matkustaa vapaasti 15 päivän ajan.

Hinnat alk.
Aikuinen (26-59 v.): 264 ¤
Seniori (60+ v.): 238 ¤
Nuori (12-25 v.): 192 ¤

Katso Global Pass -kortin hintatiedot tästä.

Interrail Alppikierros

Keski-Euroopan suurkaupunkikierros

Tälle reitille sopii hyvin esimerkiksi 5 pv/10 pv:n Global Pass -kortti, jolla voi matkustaa viitenä vapaavalintaisena päivänä 10 päivän sisällä.

Hinnat alk.
Aikuinen (26-59 v.): 414 ¤
Seniori (60+ v.): 378 ¤
Nuori (12-25 v.): 325 ¤

Katso Global Pass -kortin hintatiedot tästä.

Euroopan suurakaupunkikierros

Välimeren rannikkomatka

Välimeren rannikkomatkalle, joka ulottuu Kroatian Splitistä aina Gibraltarin niemimaan Algericasiin, tarvitset koko kuukauden Global Pass -kortin. Kortilla matkustat vapaasti yhden kuukauden ajan.

Hinnat alk.
Aikuinen (26-59 v.): 626 ¤
Seniori (60+ v.): 564 ¤
Nuori (12-25 v.): 461 ¤

Katso Global Pass -kortin hintatiedot tästä.

Välimeren rannikkokierros

Pohjoismainen tutustumismatka

Pohjoismaisen kierrokselle sopii 5 pv/10 pv:n Global Pass -kortti, jolla voi matkustaa viitenä vapaavalintaisena päivänä 10 päivän sisällä.

Hinnat alk.
Aikuinen (26-59 v.): 264 ¤
Seniori (60+ v.): 238 ¤
Nuori (12-25 v.): 192 ¤

Katso Global Pass -kortin hintatiedot tästä.

Pohjoismainen tutkimusmatka

Junamatkustajan oikeudet

Junamatkustajien oikeudet koskevat lähes kaikkia EU:n alueella liikkuvia kansainvälisiä junia. Kannattaa huomata, että EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia (esimerkiksi kauko- ja paikallisliikenteen junia) ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella. Interrail-maita ovat EU-maiden lisäksi Norja, Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. InterRail Global Pass kelpaa lisäksi Superfast Ferries- ja Minoan Lines -laivoilla Italian ja Kreikan välillä.

Jos sinulla tulee interrail-matkan aikana ongelmia junamatkoihin tai muihin tuotteisiin tai palveluihin liittyen, jotka eivät ratkea kyseisen yrityksen kanssa, voit olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen avun saamiseksi. Huomaathan, että Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki eivät ole EU-maita, joten näissä maissa toimiviin yrityksiin liittyvissä ongelmatilanteissa Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa.

Muista ottaa matkaan mukaan ainakin nämä

• Järki päässä
• Hyvä laukku, reppu tai rinkka ja päivälaukku
• Luottokortti, kohdemaiden valuuttaa käteisenä
• Passi ja reilikortti
• Kännykkä ja laturi
• Matkavakuutus-, opiskelija-, ajo- ja retkeilymajakortti tarpeen vaatiessa
• Kopiot paperilla ja sähköpostissa korteista ja matkalipuista
• Aikataulut paperilla tai tallennettuna kännykkään
• Adapterit

Lähde: Euroopan kuluttajakeskus ja VR

Matka-artikkelit > Junamatkat > Interrail - kätevä tapa matkustaa Euroopassa

Lentojen hintavertailu

Lähtö
Paluu
Lähtö
Paluu

Lapsia (0-17v.)

Tilaa uutiskirje - voit voittaa 200 €

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietää alennushintaisista lennoista, uusista kohteista ja muista matkatarjouksista ensimmäisenä. Osallistut myös vuoden lopussa matkalahjakortin arvontaan! Lue lisää >

My Newsletter